Möte inom LitteraturcentrumMöte inom Litteraturcentrum

Litteraturcentrum firar Världspoesidagen 2019 i Uppsala

publicerad
Mar 20, 2019
December 9, 2022

Tema Georgien-Sverige 

Datum: Söndag den 24 mars, 2019 14:30 – 16:00
Plats: Författarsällskapets lokal, Walmstedska gården, Sysslomansgatan 1, Uppsala
Fri entré!

Välkommen att fira världspoesidagen (21 mars) med oss de inbjudna poeterna och förläggarna Lia Sturua och Eka Kevanishvili, Paata Shamugia, Zurab Rtveliashvili och Ketevan Dumbadze från Georgien samt Lars Häger och Kristian Carlsson.

Lia Sturua (f. 1939) var på 60-talet den första poet att lyckas få en diktsamling på fri vers utgiven på georgiska – rimdebatten pågår fortfarande där. Hon är hur som helst modernismens grand old lady och en klart lysande bekännelsepoet.

Eka Kevanishvili (f. 1979) tillhör en generation av uttalat feministiska poeter, och hon fick sitt stora genombrott med diktsamlingen ”Vaggvisor för män” 2015. Georgien är dock ett land där denna poesi fortfarande möter på ett större motstånd, inte minst så fort man lämnar huvudstaden.

Paata Shamugia (f. 1983) är den första poet som vunnit det nationella SABA-priset två gånger för bästa georgiska diktsamling. Samtidigt är han (p.g.a. den ryska ockupationen av Abchazien) internflykting sedan flera decennier. Och därtill (p.g.a. ortodoxa kyrkans maktposition) alltsedan debuten häcklad i media för sina religionskritiska teman.

Zurab Rtveliashvili föddes i Kazakstan 1967 men växte upp i Georgiens huvudstad Tbilisi. Han började skriva dikter på georgiska redan i nioårsåldern men tog sedermera universitetsexamen i rättsvetenskap innan hans dadaistiska tendenser fick ta överhanden på 1990-talet.
Hans civilt olydiga texter agerade 2003 både startskott och ledmotiv till den pacifistiska »Rosenrevolutionen» i Georgien. Under de följande åren hann han även med att ideligen arresteras för sina framträdanden samt avtjäna ett kortare fängelsestraff som samvetsfånge. Europadomstolen dömde 2012 staten Georgien för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna på ett flertal punkter gentemot Zurab Rtveliashvili. 

Som poet är han emellertid alltjämt bannlyst. Poesins diktatur, som skulle bli hans fjärde diktsamling, låg 2010 färdig för tryckning på ett förlag i Georgien, men stoppades av myndigheterna. Zurab Rtveliashvili är sedan 2009 bosatt i Stockholm.

Ketevan Dumbadze, förläggare från Georgien.

Ni kommer också möta poeten, översättaren Lars Häger (Uppsala) och författaren, poeten, översättaren och förläggaren Kristian Carlsson (Malmö).

Lars Häger, född 1958 i Högdalen, Stockholm, är poet och översättare. Arbetade under åttiotalet som redaktör på tidskriften Hjärnstorm. Har ett livslångt förhållande och engagemang i folkbildningsfrågor, både i ett europeiskt och i ett svenskt perspektiv. Centralt är frågorna kring yttrandefrihet. Spelar piano. Lars Häger var Månadens diktare i november 2008, Sveriges Radio P1. Världens kärlek är hans fjärde diktsamling. De tidigare utkom 1999: När något lyckligt faller, 2001: Det finns lagar för såna som dej, och 2005: Hål. Aktuell med översättning av den brittiske poeten Simon Armitage (Framtiden var en gång en vacker plats, Tranan, 2011) tillsammans med Erik Bergqvist.

Kristian Carlsson är kännare av georgisk poesi och har genom åren arrangerat turnéer med poeter från mindre uppmärksammade länder än de stora dominerande. Kristian kommer introducera Lia och Eka och berätta för oss varför georgisk poesi sticker ut och känns angelägen i ett svenskt poesisammanhang.

För mer info: Anisur Rahman:
kontakt@litteraturcentrum.se; 018-19 46 00 eller 0725 37 11 55

Till Upplitt