Här är en försmak av vad som komma skall. Litteraturcentrums skriv- och läsfrämjande program 2020-2021 har resulterat i en antologi med texter från fler än 200 författare från världen över. Här inkluderas röster från hbtq- och icke hbtq-personer, människor med och utan särskilda behov, etablerade författare och debutanter från Uppland, Sverige och världen.
Antologin lanseras under våren 2022.
Här följer några ord från Litteraturcentrums ordförande Lars Sund:
Att jag har något att säga
Jag skriver inte det jag vill
utan det jag måste skriva
Åtminstone en sak har jag lärt mig av 50 års skrivande:
Det är inte författaren som väljer sitt ämne, det är ämnet som väljer sin författare. Jag skriver inte det jag vill, utan det jag måste.
Jag syftar på skönlitteratur nu: romaner, noveller, lyrik, framför allt. Eftersom jag aldrig skrivit dramatik lämnar jag den utanför. Sakprosan har sina egna problem, som förtjänar att redas ut, men inte här.
Vi skriver fiktion med såväl huvudet som magen. Åtminstone gör jag det. Skrivandet är huvudsakligen ett intellektuellt företag, men utan känsla går det inte. All god konst har ett personligt anslag som gör den unik. I bra skönlitterär text förnimmer vi detta författarens egna tonfall, som får texten att leva, som engagerar oss att läsa vidare. Jag tror inte att tonfallet är någonting man kan lära sig på skrivkurser och författarskolor.
Det är den del av skrivandet som kommer från magen. Antingen finns gehöret, känslan, förmågan att fånga in det personliga och äkta i orden, eller så saknas den. Hos en del författare kommer den här förmågan genast fram; andra får kämpa och slita för att hitta fram till sin egen ton. I hög grad handlar det om att läsa, smälta det man läst, imitera sina förebilder. Riktigt bra författare går förr eller senare från epigoneri till egensinne. I bästa fall skapar de texter som har ett värde utanför nuet.